Informacja o Zielonym Wydarzeniu

Raport z działań wdrażania standardu Zielonego Wydarzenia

Certyfikat zasadzenia drzew - w ramach offsetu

W trakcie międzynarodowej konferencji „Dyrektywa EIA – wyzwania i perspektywy w świetle dotychczasowych doświadczeń oraz opublikowanej ostatnio propozycji nowelizacji dyrektywy” będziemy wspólnie analizowali i oceniali propozycje Komisji Europejskiej dotyczące modyfikacji przepisów tej dyrektywy. Celem zaproponowanych zmian jest nie tylko ulepszenie obecnej regulacji, ale i uwzględnienie w niej nowych wyzwań środowiskowych (np. zmiany klimatu, utraty różnorodności biologicznej, dostępności zasobów naturalnych) oraz zachodzących przemian społeczno-gospodarczych.

Tematyka współczesnych problemów środowiskowych nie tylko będzie poruszana w treści wystąpień, ale także została uwzględniona w sposobie zorganizowania konferencji. Planując i realizując konferencję, postępowaliśmy bowiem zgodnie ze standardem Zielonego Wydarzenia. Oznacza to, że staraliśmy się wybierać takie rozwiązania, które przynoszą wymierne korzyści środowiskowe i społeczne.

Nasze działania:

  1. Internet oraz e-mail były najważniejszymi narzędziami promocji konferencji. Rejestracja uczestników odbyła się drogą elektroniczną. Świadomie zrezygnowaliśmy z papierowych ulotek oraz zaproszeń. Uniknęliśmy w ten sposób powstania prawie tysiąca różnego rodzaju papierowych wydruków.
  2. Niezbędne materiały konferencyjne wydrukowaliśmy na papierze posiadającym wspólnotowe oznakowanie ekologiczne UE Ecolabel. Używając papieru, którego wytwarzanie ma znacząco mniejszy negatywny wpływ na środowisko niż papier bez oznakowania ekologicznego, ograniczyliśmy emisje zanieczyszczeń do powietrza i wody. Dodatkowo materiały konferencyjne przekazaliśmy Państwu w teczkach wykonanych z kartonu pochodzącego z recyklingu.
  3. Trudno wyobrazić sobie udaną konferencję bez zapewnienia uczestnikom dobrej kawy. Jednak nie zawsze warunki jej produkcji są właściwe dla społeczności lokalnych i środowiska. Kawa podawana podczas konferencji została wyprodukowana zgodnie z zasadami Sprawiedliwego Handlu (ang. Fair Trade), co gwarantuje uczciwą zapłatę dla plantatora, środki na rozwój dla społeczności lokalnej, odpowiednie warunki socjalne dla pracowników, a ponadto zachowanie standardów środowiskowych na plantacji kawy.
  4. Większość podawanych owoców i warzyw została wybrana zgodnie z kalendarzem sezonowości oraz, o ile to możliwe, pochodzi z upraw zlokalizowanych na terenie województwa dolnośląskiego. W ten sposób nie tylko dbamy o wartość odżywczą posiłków, stymulujemy rozwój regionu, ale i ograniczamy żywnościokilometry (ang. food miles), czyli odległość, jaką pokonują artykuły spożywcze od producenta do konsumenta. Mniejsza liczba żywnościokilometrów to mniejsza emisja zanieczyszczeń z transportu.
  5. Ponad 85% morskich łowisk na świecie i 68% zasobów rybnych UE zostało przełowionych do granic możliwości biologicznego odtwarzania się gatunków w nich występujących. Wspieramy reformę Wspólnej Polityki Rybołówstwa UE i dlatego rezygnujemy z podawania uczestnikom konferencji ryb zagrożonych wyginięciem. Serwujemy ryby, których połowy zgodnie z poradnikiem WWF nie szkodzą środowisku.
  6. Produkcja mięsa drobiowego związana jest z mniejszym zużyciem wody (ang. water footprint) w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Dodatkowo mięso drobiowe uważane jest za zdrowsze niż wieprzowe lub wołowe, dlatego to właśnie ono będzie występowało w potrawach mięsnych.
  7. Obliczyliśmy ślad klimatyczny (ang. carbon footprint), czyli ilość dwutlenku węgla wyemitowanego w związku z dojazdem uczestników konferencji, zużyciem energii na potrzeby sali, przygotowaniem materiałów konferencyjnych oraz cateringu. Powstały ślad klimatyczny o wielkości 6 969 kg dwutlenku węgla zneutralizujemy finansując zasadzenie 47 drzew.

Podjęliśmy się zorganizowania konferencji na zasadach standardu Zielonego Wydarzenia, ponieważ jesteśmy przekonani, że drogą do rozwiązania obecnych problemów środowiskowych jest nie tylko opracowywanie lepszych uregulowań prawnych, ale też podejmowanie odpowiedzialnych decyzji konsumenckich.

Mamy nadzieję, że podane w poniższej tabeli informacje dotyczące środowiskowych skutków wymienionych w niej działań pozwolą na zwiększenie świadomości ekologicznej uczestników konferencji i spowodują, że choć w niewielkim stopniu wszyscy zaczniemy w większym stopniu zdawać sobie sprawę ze środowiskowych konsekwencji naszych wyborów konsumenckich (warto zauważyć, że mimo zastosowanych działań ograniczających emisję, zasadzone drzewka będą potrzebowały 50 lat na zneutralizowanie wytworzonych emisji).

Za komitet naukowy konferencji
Jerzy Jendrośka, doktor nauk prawnych
Magdalena Bar, radca prawny

Tabela. Oszacowana wielkość emisji dwutlenku węgla związana z konferencją i liczba drzew, które w okresie 50 lat zneutralizują tę emisję

Lp. Źródło powstawanie emisji Wielkość emisji [kg CO2] Liczba drzew, które w okresie 50 lat pochłoną wyemitowane CO2 [szt.]
1. transport uczestników konferencji do Wrocławia 4 000 27
2. materiały konferencyjne (produkcja papieru i druk) 1 493 10
3. upominki wytworzone z papieru (notes, karteczki, broszura, teczka)* 520 4
4. catering oraz odpady 643 4
5. sala konferencyjna (energia elektryczna i cieplna, woda, ścieki) 312 2
SUMA 6 969 47

Źródło: obliczenia Fundacji Aeris Futuro.

* Ze względu na brak wiarygodnych metodyk obliczeniowych nie dokonano obliczenia śladu klimatycznego dla upominków takich jak zakreślacz, pendrive, długopisy, torba z tworzywa

Przy wdrażaniu standardu Zielonego Wydarzenia współpracowaliśmy z Fundacją Aeris Futuro z Krakowa, która realizuje projekt „Zielone Wydarzenia - Kampania edukacyjno-promocyjna” dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach programu Edukacja ekologiczna. Więcej informacji na: www.zielonewydarzenia.pl

Koordynatorem i pomysłodawcą wdrażania Zielonego Wydarzenia był Mirosław Bachorz.

     




Jendro¶ka Jerzmański Bar i Wspólnicy. Prawo gospodarcze i ochrony ¶rodowiska. Sp. z o.o.
jjb@jjb.com.pl | www.jjb.com.pl | Polityka prywatności